De zonnepanelen hebben dit jaar, vanaf 1 december tot 28 arpril minder stroom opgelevert als dezelfde periode vorig jaar. Het scheelt 108 kWh. Dat is natuurlijk jammer. Maar doordat de tarieven bij het energiebedrijf behoorlijk gestegen zijn, we betalen nu € 0,312 per kWh, is het voordeel van deze panelen veel hoger.

Anders gezegd, als we de 505 kWh die de panelen wel opgelevert hebben, zouden moeten kopen bij het energiebedrijf, dan zouden we € 157,41 daarvoor moeten betalen. Voor de zonnestroom betalen we nu € 0,165. Hierdoor betalen we nu voor die 505 kWh € 83,33. Het verschil is nu dus al € 74,08. Dat is best veel geld wat we bespaard hebben in 5 maand. Dat is een gemiddelde besparing van € 0,50 per dag. Dat betekent dus dat we een jaarlijkse besparing van € 181,47 kunnen maken. En dan zijn de maanden met de meeste opbrengst nog niet begonnen. Ik durf dus best te zeggen dat we dus best een besparing van € 200,- zullen halen. 
En dan hebben we bijna geen besparende maatregelen genomen wat betreft energieverbruik. Alleen de elektrische kachel is niet aan geweest.

Toch verwacht ik dat we ongeveer 4000 kWh in het jaar blijven gebruiken. En dan is het mooi dat we ongeveer 60% van de stroom van de zonnepanelen gelevert krijgen en dus maar 40% door het energiebedrijf geleverd.

Moeten we dan niet kijken of we het stroomverbruik kunnen beperken. Nou, moeten is dus een groot woord. Maar wellicht is het wel verstandig. Vooral met onze huidige tarieven is het mooi als we bijvoorbeeld terug kunnen naar 3500 kWh uur per jaar. Dat lijkt niet veel. Maar 500 kWh kosten bij het energiebedrijf toch € € 155,85 Dat is per maand niet zo heel veel, maar alle kleine beetjes helpen.

En gaan we op dat punt ook de goede kant op? Dat lijkt er wel op.

We hebben vanaf 1 december tot 28 arpril in totaal 1617 kWh gebruikt. Dat is 267 kWh minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekend dat we elke dag gemiddeld 1,79 kWh besparen. Dat lijkt niet veel, maar dat is dus 654 kWh in een heel jaar. Als we dus dat gemiddelde per dag volhouden. Dat betekent dat we dan, als we al die stroom bij het energiebedrijf kopen, nog zo'n € 203,87 we dat nu besparen. In totaal besparen we dus toch snel € 400,- dit jaar. En dat is voor de meeste mensen toch serieus veel geld.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics