Automatiseringen
- Details
- Categorie: Automatiseringen
- Hits: 49
Pas geleden vertelde ik al iets over onze zigbee apparaten. Ook liet ik het voordeel zien dat het een mesh-netwerk vormt.
Nu hebben we er een apparaat bij. Alleen deed die het niet zo goed in Home Assistant. Ik gebruikte in Home Assistant de integratie ZHA. Dit is de standaard zigbee integratie van Home Assistant.
Op internet zag ik dat als ik overstapte op Zigbee2MQTT dat het dan wel moest lukken. En dat klopt.
Het nadeel was wel dat ik alle zigbee apparaten weer moest pairen. Koppelen dus.
- Details
- Categorie: Automatiseringen
- Hits: 88
Vaak kan een zigbee hub maar een redelijk aantal apparaten verbinden, bijvoorbeeld 50. Maar toch kan een zigbee netwerk veel meer apparaten bevatten. Dit kan echt oplopen tot, schrik niet, 65534 apparaten. Nou, dan moet je bijna in een kasteel wonen als je er zoveel hebt.
Dit kan door een heel slimme constructie. Bijna elk zigbee apparaat wat bedraad gevoed wordt, kan functioneren als een router. Hiermee kan een meshnetwerk opgebouwd worden. Dat wil zeggen, dat het signaal via de hub (eigenlijk coördinator) via één of meerdere routers naar het apparaat gaat wat eigenlijk het commando moet krijgen.
- Details
- Categorie: Automatiseringen
- Hits: 223
Mijn zigbee spullen waren via de Silvercrest zigbee hub verbonden met Home Assistant. Dat werkte op zich wel. Maar vooral de bewegingsmelder was regelmatig wat traag. Hierdoor was je al een paar stappen in de gang voordat het licht aan ging. Niet altijd even prettig.
Dat moest dus anders. Daarom heb ik een USB zigbee dongle, een Sonoff Zigbee USB Dongle Plus aangeschaft en deze aangesloten aan mijn Home Assistant Green. Wel zit er een verlengkabel tussen omdat de dongle wel eens last zou kunnen hebben van storingen. Dan kan het zijn dat het af en toe niet goed werkt.
Lees meer: Zigbee apparaten anders 'verbonden' met Home Assistant
- Details
- Categorie: Automatiseringen
- Hits: 255
Op 25 december schreef ik dat we 21 'slimme' apparaten in huis hadden. En dan waren de tablets, laptop, telefoons en horloges niet eens mee geteld.
Maar ondertussen groeit de lijst behoorlijk. We hebben al 30 slimme apparaten.
Wat ik vergeten was te vertellen, de IKEA luchtkwaliteitssensor geeft wel de waarden weer, maar is niet verbonden met Home Assistant en doet dus eigenlijk niets in ons slimme huis.
De nieuwe lijst ziet er zo uit:
- Details
- Categorie: Automatiseringen
- Hits: 276
Gisteren was ik jarig en toen heb ik een Home Assistant Green gekregen. Voor wie het niet weet, dat is een mini-computertje waarop Home Assistant al voor geïnstalleerd is.
Tot gisteren had ik Home Assistant op mijn laptop draaien. Het was geïnstalleerd in Virtual Box. Dat kan op zich prima werken. Ware het niet dat mijn laptop een instapmodel is en dus niet giga krachtig. Krachtig genoeg voor Home Assistant hoor, maar dan moet je niet tegelijk ook nog willen iets op You Tube willen kijken, in Excel werken of iets anders willen doen. Als dan ook nog updates geïnstalleerd moeten worden, dan wordt het laptopje wel erg traag. Dan kan het zomaar gebeuren dat Home Assistant traag reageert op bijvoorbeeld de bewegingsmelder of op sommige momenten niet echt lekker loopt.
- Details
- Categorie: Automatiseringen
- Hits: 318
Pas geleden heb ik een blog geschreven over het automatisch schakelen van de verlichting met behulp van een blueprint binnen Home Assistant. Die werkt op zich prima. Maar er is één maar aan. Bij ons werkt deze niet goed omdat het voor ons niet mogelijk is om een override te maken met behulp van een knop. We hebben namelijk geen slimme knoppen in gebruik.
Als we dan de verlichting 's avonds bijvoorbeeld de verlichting met een stemcommando met Google Assistant uit zet, dan zet de blueprint de lampen na 1 minuut weer aan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Daarom heb ik nu zelf een flink aantal automatiseringen in Home Assistant geschreven en de blueprint weer uitgeschakeld. Welke heb ik gemaakt?
- Details
- Categorie: Automatiseringen
- Hits: 410
De ganglamp en de bijkeukenlamp gaan alleen aan als het 'donker' is. Om te bepalen of het donker is, gebruik ik de lichtsensor van het weerstation. De automatiseringen heb ik zo ingesteld dat ze alleen aan mogen als er minder dan 4 W/m2 aan zonnekracht is. Deze automatiseringen gaan via Home Assistant. Daar heb ik dat ingesteld.
Maar de andere automatiseringen van de verlichting staan nog in Google Home. Daar staat ingesteld dat ze aan moeten 15 minuten voor zonsondergang tot 15 minuten na zonsopkomst. Verder moeten de lampen uit van 24.00 tot 5.30 uur.