Ik merk dat ik wekelijks even het filter los moet koppelen en het voorfilter wat erin zit schoon moet spoelen. Dan haal ik het voorfilter eruit, de sponzen haal ik daar weer uit en spoel deze gewoon onder kraanwater. Want wat een berg vuil zit er dan in dat voorfilter. De sponzen zijn normaal blauw, groen en wit van kleur. Maar voor het uitspoelen zijn ze alle drie bruin. En het lijkt wel of het vol zit met blubber. Dus een kleine uitspoelbeurt kan dan beslist geen kwaad.

De rest hoef ik nog niet uit te spoelen. Dat klinkt misschien gek, maar het biologisch gedeelte, dat met die mandjes maak ik zo min mogelijk schoon.

Trouwens als ik al een mandje schoon wil maken, altijd maar èèn tegelijk, dan doe ik dat ook gewoon met kraanwater.

Op veel sites en op veel fora lees je dat je dit met oud aquariumwater moet doen. Dit om de bacteriën in dat filtersubstraat zo veel mogelijk te behouden. Nou dat vind ik onzin. Als het smerig is, dan moet het vuil zo veel mogelijk weggespoeld worden. Dat kan het makkelijkst onder gewoon stromend lauw water. De bacteriën zitten op en in het filtersubstraat en zal echt niet zomaar weggespoeld worden. En als dat wel zo is, dan zitten er in de andere mandjes voldoende bacteriën om dit verlies op te vangen.

Maar de inhoud van de mandjes hoeven gelukkig niet zo heel snel schoongemaakt te worden. Ik gok erop dat ik dat ongeveer èèn keer in het half jaar hoef te doen. Toen ik er vandaag even naar keek, zag ik dat de bioballen bijvoorbeeld nog erg schoon waren. Er zat nog niet eens troep tussen de kiertjes in de ballen. En de Crystal Max was nog bijna spierwit.... Met rust laten dus.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel