's Morgens is het bij ons nog een aangename temperatuur in de woonkamer. Dit ondanks dat de thermostaat 's avonds voor we naar bed gaan toch echt lager gaat. Tegenwoordig zetten we hem nog maar op 17 graden. Vroeger ging de thermostaat naar 15 graden, maar dat hoeft niet meer. Want de temperatuur zakt niet zo veel meer.

Thermostaat op 17


Dat kan maar door één ding. Goede isolatie. We verliezen dus geen warmte meer. En dat zien we goed. Want 's morgens is het nog 19,5 graad warm. We verliezen dus in de nacht nog maar 1,5 ~ 2 graden warmte. Dat is niet veel.

Een hele kleine bijdrage levert natuurlijk ook het aquarium. Zoals ik al eens vertelde, geeft deze ook een klein beetje warmte af. Dat is misschien niet veel, maar scheelt wel. Niet dat dit eigenlijk de bedoeling is, maar ja, dat hoort erbij.

Overdag verliezen we eigenlijk (nog) helemaal geen warmte. De thermostaat blijft heel lang op 17 graden staan, maar de temperatuur in huis zakt niet. Hoe kan dit.

Eigenlijk door het bovenstaande.

En vroeger riep mijn moeder altijd "DEUR DICHT!" als het koud was. We stookten niet voor de mussen buiten. En dat doen we nog niet. De deur gaat zoveel mogelijk dicht. Geen warmte onnodig verliezen.

Maar de roosters boven de ramen blijven open. Dit is een must. Waarom? Heel eenvoudig. We verliezen daardoor wel heel iets warmte. Maar verse lucht is heel belangrijk. Daar kunnen we niet zonder. Isoleren is ook ventileren.

Dus we stoken nog steeds beperkt. Als het echt winter wordt zal het gasverbruik beslist stijgen. Dat weet ik. Maar in januari hadden we veel minder verbruikt als het jaar daarvoor. Februari hebben wel iets meer verbruikt dan vorig jaar maar niet echt veel. En in totaal hebben we dit jaar al ruim 100m3 minder verbruikt dan vorig jaar. Dat kan alleen met goede isolatie.

  2020 2019 Verschil
Januari 140 218 -78
Februari 135 129 6
Maart 103 104 -1
april 46 52 -6
mei 21 21 0
juni 10 16 -6
juli 11 17 -6
augustus 8 13 -5
september 11 15 -4
oktober 49 50 -1

Isoleren helpt dus echt.

En zijn we dan echt zo zuinig dat de verwarming overdag niet aan mag? Nee. Echt niet. Hebben we het koud, dan gaat de verwarming aan. Dat vinden we niet meer dan normaal. En echt... ik ga dan niet gelijk zitten rekenen... gebruiken we dan teveel gas? Nop. Geen zin in. De verwarming hebben we niet voor de sier, maar mag beslist gebruikt worden.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics